Garraf

garraf

Het plaatsje Garraf ligt ongeveer 10 kilometer van Sitges en is goed te bereiken met de trein (elk half uur). Garraf is de naamgever van de Regio (Comarca) en het natuurgebeid. Het is een klein dorpje met een leuk strand met ouderwetse strandhuisjes uit de jaren 20 (zie headerfoto). Net als in Sitges, is er ook een jachthaven.

Naast het strand ligt een restaurant met een groot terras. Een heerlijke plek wat te eten of te drinken.

Gezicht-op-Garraf

Het meest bijzondere aan de plaats (naast de mooie ligging) is de zogenaamde Celler Guell.

Celler Guell
El Celler Guell (Catalaans voor ‘De Bodegas/kelders van Guell’) is een bijzonder bouwwerk dat is ontworpen door Antoni Gaudi en zijn assistent Fransesc Berenguer. De meningen over wie van die twee nu hoofdverantwoordelijk was, lopen uiteen. Ook is niet duidelijk wanneer het precies is opgeleverd, maar het is in ieder geval tussen 1895 en 1905.

 

celler guell

Het complex is onvoltooid. Naast de wijnkelders zouden er ook jachtpavilloens komen, maar dat is er nooit gebeurd. Het huidige gebouw met stijle daken en paraboolvormen, bestaat uit kelders en garages, een woonverdieping en een kapel.

Met zijn paraboolvormen en a-symetrie is het een mooi voorbeeld van de modernistische bouwkunst.

Direct naast het gebouw, aan de zeekant, staat ook nog een verdedingstoren van een oud fort dat hier ooit gestaan heeft. De toren is in het complex opgenomen. Bij het complex is ook een restaurant gevestigd

Wandeling
Vanuit Garraf kun je terugwandelen/klauteren naar Sitges via Campdasens en de ‘Ermita de Trinitat’. Dit is een behoorlijk stevige onderneming waarvoor je rustig vijf tot zes uur kunt uittrekken (door de bergen en klauterpartijen).

Naast de ruige natuur, vormt ook de cementfabriek met haar afgravingen tussen Garraf en Sitges een steeds weer terugkerend element tijdens deze wandeltocht.

Tips, Geschiedenis en Wetenswaardigheden