Vilanova i La Geltru

banner-vilanova

Zes kilometer westelijk van Sitges ligt de grootste plaats van de streek: Vilanova i la Geltru. Deze stad, die ongeveer 60.000 inwoners heeft, staat altijd wat in de schaduw van Sitges, maar is zeker een bezoek waard. Met de trein ben je er in binnen 10 minuten. 

Vilanova i la Geltru heeft een behoorlijk uitgebreid winkelaanbod, mooie Modernista-huizen, enkele belangwekkende historische gebouwen en interessante musea. Daarnaast is Vilanova dé vissershaven voor de wijde omgeving. Er zijn hier dan ook enkele goede visrestaurants te vinden.

Bezienswaardigheden

Centrum

Het centrum bestaat eigenlijk uit twee delen: Vilanova en La Geltru. Oorspronkelijk waren het twee twee kernen, maar ze lagen zo dicht bij elkaar dat ze zijn samengevoegd. rambla

Dwars door de plaats loopt de ‘Rambla Principal’. Dit is een gezellige en brede winkelstraat met enkele mooie Modernista-gevels. De Rambla loopt van de kust tot de parochiekerk in de stad, de Sant Antoni Abat. Dit is de oudste kerk van de stad, hoewel ze meerdere keren verbouwd is en nu een classicistisch uiterlijk heeft.

parochiekerk

Vlakbij de parochiekerk ligt ook het oude kasteel van Geltru en de Santa Maria kerk. Deze bezit een fraai barok altaar. De binnenplaats van het kasteel is toegankelijk.

kasteel

Het hart van de stad is de Placa de la Vila. Een rechthoekig plein met arcaden en het stadhuis. Het doet een beetje denken aan Placa Reial in Barcelona. Er zijn enkele terrassen om wat te drinken.

plaza-vila

Langs de kust ligt een lange promenade met verschillende restaurants en ook de vissershaven van de plaats. De Ramba  komt hier ook op uit. Op de promenade staat ook het monument voor Fransesc Macià. Dit was de eerste president van de Generalitat Catalunya, en afkomstig uit Vilanova.

Spoorwegmuseum

Direct naast het station ligt een van de belangrijkste spoorwegmusea van Europa: el museo de ferrocaril de Catalunya. In dit museum vind je de grootste collectie stoomlocomotieven in Europa en ook veel ander diesel en electrisch materieel. Het museum is gevestigd op een oude spoorwerkplaats en veel loodsen, een draaischijf voor locs en andere zaken zijn nog aanwezig. Op één pagina na, is de website van het museum alleen in het Catalaans en het Spaans, maar via deze site van ‘Zaans erfgoed’ krijg je een goede indruk van de collectie.

 

spoormuseum


Houdt er rekening mee dat het museum door de week en op zondag alleen open is van 10.30 tot 14.30 ’s middags is de openingstijd onregelmatig.


Biblioteca Museu Victor Balaguer

Dit museum biedt een interesante kunsthistorische, archeologische en etnografische collectie in combinatie met een historische bibliotheek. Het museum kent een lange samenwerkingstraditie met ‘El Prado’ in Madrid. Er hangt ook altijd werk uit dat fameuze museum.  De kunstcollectie bestaat uit werken uit onder andere  de baroktijd en de 19e eeuw, maar er is ook moderne en hedendaagse kunst. Het museum bezit onder andere werken van: Pieter Paul Rubens, Greco, Santiago Rusiñol, en Antonio Saura.

De etnografische collectie bestaat Egyptische, Pre-columbiaanse en oosterse kunst.

balaguer

De bibliotheek fungeerde als voorloper van de openbare bibliotheken. De oprichter (Victor Balaguer, een belangrijke Catalaanse politicus uit de 19e eeuw) wilde met deze collectie de wetenschap voor alle inwoners bereikbaar maken.


 

Tips, Geschiedenis en Wetenswaardigheden