Cava en Wijn

wijn-en-cava

Net buiten Garraf ligt het wijngebied ‘Penedès’. Hier liggen uitgestrekte wijngaarden waar veel cava en wijn vandaan komt (wijn vooral rond Vilafranca en cava rond Sant Sadurni d’Anoia).

Cava

‘Cava’ is de Catalaanse variant van de Champagne. Vanoudsher sprak met hier over ‘Xampan’ (Spreek uit als: Tsjampán), maar sinds de streek Champagne het alleenrecht heeft op het gebruik van die naam, wordt deze bruisende wijn uit Catalonië, ‘Cava’ genoemd. Cava staat voor de grotten/kelders waar deze wijn bewaard wordt.

95% van alle Cava komt uit Catalonië en daarvan komt weer 75% uit de streek rond het stadje Sant Sadurni d’Anoia, zo’n 30 kilometer landinwaarts van Sitges. De bekendste merken zijn Freixenet en Codorníu, maar er zijn tientallen producenten.

Je kunt veel producenten van Cava bezoeken. Een rondleiding bij Codorníu is bijvoorbeeld een leuke  excursie vanuit Sitges. Codorníu ontvangt je in een monumentale ontvangsthal die door een tijdgenoot van Gaudí is ontworpen: Puig i Cadafalch. Met een treintje ga je het terrein over en ga je ook door de ‘Cava’s’ waar de Cava ligt opgeslagen. Hoewel Sant Sadurniu d’Anoia een station heeft, is het handig om een auto te hebben.

CavaTast

Elk jaar is er begin oktober een groot Cavafestival in het centrum van Sant Sadurni d’Anoia : CavaTast.

Elke producent is daar aanwezig en je kunt uiteraard overal Cava proeven en lekkere hapjes eten. Wel verstandig om dan met het openbaar vervoer te komen… 🙂
www.cavatast.cat

Vilafranca del Penedès

Zoals Sant Sadurni d’Anoia het hart van de Cava is, vormt het stadje Vilafranca del Penedès het centrum van de wijnbouw. Het gebied is inmiddels een van de belangrijkste wijngebieden geworden van Spanje.

Het belangrijkste wijnhuis is Torres. Ook hier kun je een rondleiding krijgen.

(Binnenkort volgt meer info over Vilafranca)

 

Tips, Geschiedenis en Wetenswaardigheden