Stranden

stranden

De meeste mensen bezoeken Sitges vanwege de stranden. Dit geldt natuurlijk voor de toeristen, maar zeker ook voor de Catalanen zelf.  De stranden zijn allemaal kleinschalig en beschut. Als je dus van lange strandwandelingen houdt, kun je beter in Barcelona zijn of bij Casteldefels. De stranden daar zijn oneindig lang en breed, zoals in Nederland.

Het Catalaanse woord voor strand is ‘platja’ en niet ‘playa’. De aanduiding ‘platja’ wordt het meest gebruikt.

17 stranden

De gemeente Sitges kent 17 stranden. De meeste liggen in de plaats zelf, maar enkele zijn ook alleen na lange wandelingen of alleen per auto bereikbaar.

Veel stranden liggen aan de lange boulevard (paseo) die vanaf de kerk tot Hotel Terramar loopt. Vaak zijn de stranden zijn niet langer dan een paar honderd meter. Ze zijn namelijk onderbroken door lange golfbrekers.

terug naar boven

De stadsstranden

Elk strand in sitges heeft weer zijn eigen publiek. Het strand dichtbij de kerk (La Fragata en de stranden richting Terramar zijn familiestranden, met uitzondering van het strand voor het hotel Calipolis. Daar liggen meestal de gays (platja de La Bassa Rodona).

De stadsstranden van Sitges

De stranden voor de villawijk Terramar zijn over het algemeen smal. Bij het Hotel Terramar worden ze weer breder. Er is daar is ook een veilig strand voor kinderen rond een klein baaitje (platja de les Anquines).

Platja Sant Sebastia

Achter de kerk is nog een typisch stadsstrand: platja ‘Sant Sebastia’.  Dit strand is erg populair bij de locals. Het is klein met een relaxte sfeer.

platja-sant-sebatia

In 2009 zijn de straat en de parkeerplaatsen naast het strand verdwenen en is er een mooie promenade gecreëerd met vele uitnodigende terrassen.

Cala Balmins

Achter de begraafplaats ligt cala Balmins. Dit strand is bijzonder omdat je hier tegen de rotsen ligt die eigenlijk drie  inhammen creëeren. Op dit strand wordt naaktrecreatie gedoogd. De sfeer is er vaak gemoedelijk en de laatste jaren neemt de populariteit van dit strand onder gays ook enorm toe.

cala balmins

terug naar boven

Platja Aiguadolç

Achter de jachthaven van Sitges (Port de Aiguadolç) is nog een familiestrand. Hier zijn goede parkeerfaciliteiten, hoewel het in de zomer natuurlijk altijd druk is. De sfeer op het strand is gemoedelijk en op het strand zelf is het zelden echt helemaal vol.

platja-aiguadolc

Nog oostelijker liggen enkele stranden die niet lopend vanuit Sitges te bereiken zijn:

Cala Morisca

Gelegen aan de kustweg tussen Sitges en Garraf. Alleen per auto te bereiken. Klein naturistenstrand.

Garraf

Goed per trein en per auto te bereiken. Gezellig strand in het dorp. Het strand is opmerkelijk vanwege de wit/groene strandhuisjes die er in de jaren twintig zijn neergezet.07-vissers-strand-garraf

Cala Ginestra

Moeilijker bereikbaar strand. Alleen te bereiken vanuit de jachthaven Ginestra.

Platja Les Botigues

Tegen Casteldefels aan, ligt het strand ‘Les Botiques’. Dit is verreweg het grootste strand van Sitges. Het is te bereiken per trein, station ‘platja de Casteldefels’

Platja de los homes morts / Desenrocada

Aan de andere kant van Sitges, nog ver achter hotel Terramar, richting Villanova, liggen twee wat minder makkelijk toegankelijke naturistenstranden: platja de los homes morts (voornamelijk gays) en daarachter Platja Desenrocada. Ze liggen achter de rotsen bij discotheek l’Atlandida. In tegenstelling tot de andere stranden, zijn dit geen zandstranden maar kiezelstranden.

Een overzicht van alle stranden vind je via ‘Google maps’ (klik op het kaartje hieronder)

googlekaart-stranden

terug naar boven

Tips, Geschiedenis en Wetenswaardigheden