Leuk in Barcelona; bijzondere adresjes in de stad

Het plankje met reisgidsen in de boekhandel staat er vol mee, net zoals alle websites over Barcelona. Desondanks volgen hier een paar persoonlijke tips voor iedereen die niet voor de eerste keer in Barcelona komt en wel eens wat anders wil zien De bijzondere plekken of adresjes staan per wijk aangegeven.

plattegrond-barcelona

 


Barri Gotic – El Born – Cuitadella

oude stad


Barri Gòtic

Café Schilling

Een vleugje modernisme en art nouveau, houten stoeltjes, marmeren tafeltjes en een gemengd publiek. De naam dankt het café aan het feit dat het eens een wapenwinkel was, die werd gerund door Oostenrijkse immigranten in de stad. ‘s Avonds is het een drukke en gezellige bar. Ook WiFi.

Schilling, Carrer de Ferran 23, El Gòtic,
metro: Liceu.


El Born

El Xampanyet

Kleine tapasbar in de wijk El Born. Erg authentiek, hoewel het nu wel wordt overstroomt door toeristen. Toch houden hier ook de locals moedig stand. Bestel hier een ‘Xampan’ (spreek uit: tsjampán) of een flesje Cava. De Xampan is niet echt subliem, maar wel leuk uit van die kleine platte champagneglaasjes. De tapas zijn er heerlijk.

Tapasbar El Xampanyet; een van de oudste tapasbars van Barcelona
Tapasbar El Xampanyet

Car. Montcada 22
Metro: Jaume I

Hivernacle

Wintertuin in Parc ciutadella, achter de wijk El Born
Pg. De Picasso 7 –> voor lunch en borrel


el Raval / Poble sec

Raval

De gotische tuin van Barcelona

Verborgen in de gotische tuin van het oude Santa Creu-ziekenhuis vind je de tapasbar El Jardí. Eenmaal in de tuin, die omringd is door dikke stenen muren, is het lawaai van de stad plotseling verdwenen. Alles wordt tweemaal per dag vers van de Boqueria markt gehaald, die op een steenworp afstand ligt.
Op het terras is het zowel in de zomer als in de winter heerlijk
toeven en iedere dinsdag- en zondagavond is er bovendien live muziek.

El Jardí Barcelona: Carrer de l’ Hospital 56,
Metro: Liceu

De Joaquín Costastraat

Deze straat achter het museum voor hedendaagse kunst (MACBA) met vele hippe winkels en cafe’s, zoals Fantastik, Tahiti en Wilde Vintage, is vanaf nu alleen nog maar toegankelijk voor voetgangers.

Metro: Universitat of Liceu

Café Casa Almirall

Een modernistisch café in  Carrer Joaquin Costa dat dateert uit 1860 en sindsdien weinig veranderd. Marmeren tafeltjes, houten stoeltjes, sfeervolle verlichting en achterin romatische zitjes.
Casa Almirall, C/Joaquín Costa 33, El Raval,
metro: Universitat.

Sant Pau del Camp

Mooie romaanse kerk. Waarschijnlijk de oudste nog bestaande kerk in Barcelona. De kerk en kloostergang zijn prachtig in al hun eenvoud. Zeker een bezoekje waard.

kerk Sant Pau exterieur Sant Pau - interieur

Carrer de Sant Pau, 101,
Metro: Drassanes

Rambla del Raval

Spanjaarden kunnen soms best drastisch zijn: Zo is de Rambla del Raval ontstaan door een heel huizenblok te slopen om zo een brede ramba te creëren. Er zijn verschillende terrassen en winkeltjes en het is nog niet helemaal platgelopen door toeristen.

Je vindt deze straat tussen de bekende Ramblas en de Avenida Paral.lel

rambla del raval

Metro: Liceo of Paral.lel


Eixample Esquerra

eix-links

Cent Focs (menu-restaurent)

Dichtbij het hoofdgebouw van de universiteit vind je ‘Cent Focs’ (honderd vuren)
Dit is een groot menurestaurant dat in eerste instantie een beetje Van der Valk-achtig aandoet. De kwaliteit van het eten is echter prima en het wordt in de lunchpauzes dan ook druk bezocht door mensen die in de buurt werken. Prima 3-gangenmaaltijd voor rond de 12 euro

Carrer Balmes 16  bij de universiteit.
Metro: universitat

Museo del modernisme catala

Voor een regenachtige dag: In een modernistisch pand van Enric Sagnier, vind je Beelden schilderijen en andere uitingen van de Catalaanse variant van de Art Nouveau.
C. Balmes 48;
metro Universitat

Jardins del Palau Robert

Rustige tuin bij een mooi gebouw net bij de kruising Pg. Gracia – Av. Diagonal

Escola Industrial

Tot ver in de 20ste eeuw was Barcelona een echte industriestad. De industrieel Battlo (Je weet wel; van dat bijzondere huis aan de passeig de Gracia) besloot toen een groot opleidingscomplex neer te zetten in de stijl van het Modernisme. Vooral de hal van de Escola del Treball en het poortgebouw zijn fraai. Bezoek dit complex niet in vakantietijd want o.a. de Escola de Treball is dan gesloten omdat dit nog steeds een onderwijsinstituut is.

Mercat Del Ninot

Dichtbij dit gebouwencomplex vind je ook de ‘Mercat del Ninot’. Qua gebouw minder imposant dan andere markten maar wel met een mooi aanbod van etenswaren en niet toeristisch.
(Carrer de Villaroel/ Carrer de Mallorca)

escola industrial-3

Carrer del Comte d’Urgell 
metro: Hospital Clinic (L5)


Eixample Dreta

eix-rechts

El Nacional

El Nacional; nieuwe hotspot in Barcelona
El Nacional

Nieuw horeca-complex in een oude garage uit het begin van de vorige eeuw, Er zijn verschillende bars (waaronder een oesterbar) en restaurants en alles onder één dak, aan Pg. de Gracia, een klein zijstraatje insteken.  bij het treinstation Pg. de Gracia. El Nacional groeit nu in rap tempo uit tot een van de populairste horecagelegenheden van Barcelona

Passeig de Gracia 24 Bis.
Metro: pg. de Gracia

Café del centre

Ouderwets Grand Café aan c. Girona net bij het gelijknamige metrostation. In de hoek tussen Pg. de Gracia en Av. Diagonal.
Oude inrichting, marmeren tafels. Geopend in 1873, sindsdien niet veel veranderd.

Carrer de Girona, 69
metro: Girona


Port – Barceloneta – Vila Olimpic -Poblenou

Port-Poblenou


Poblenou

De wijk Poblennou, achter de ‘Olympische wijk’ is nog niet echt ontdekt door grote groepen toeristen. Toch zijn er een paar interessante plekken te vinden, zoals:

Rambla de Poblenou

Een rustige Rambla met leuke restaurants en buurtwinkeltjes. Erg aangename, nog niet al te gepolijste, sfeer.

rambla de poblenou

Rambla del Poblenou
Metro: Llacuna of Poblenou

Cementiri de Poblenou

Deze begraafplaats is minder bekend dan die op Montjuïc, maar hij is zeker zo mooi! Je vindt hier bijzondere grafzerken en mausoleumpjes. Er liggen verschillende bekende mensen uit Barcelona, in ieder geval voor de Catalanen, maar voor toeristen en buitenlanders zijn ze onbekend.

Carrer del Taulat
Metro: Llacuna


Montjuïc

montjuic

Miramar – Montjuïc

Nog een mooi uitzicht:
Als je vanaf de stad met de Funicular naar Montjuïc gaat, ga je bovenaan linksaf en dan kom je bij een restaurant/terras met werkelijk een spectaculair uitzicht over het centrum en de haven van Barcelona. En je kunt er terecht voor koffie of een glas wijn of een maaltijd. Je ziet de cruiseschepen aanmeren, de
kabelbaan loopt langs het restaurant en je kunt de hele stad bewonderen.

Miramar
Miramar

Carretera Miramar 40,
Metro: Paral·lel, (L2 en L3) vandaar de funicular

Jardins de Laribal / (mont juic) restaurant/gardins ‘Font del gat’

Mooie tuinen en een restaurant met terras, net achter het Palau Nacional op Mont Juïc.
Ingangen bij passeig de Santa madronna/av. Miramar en naast de fundacio Joan Miro
Dichtbij de funicular naar Mont Juïc.

La caseta (mirador del Migdia)

op de zuidwestelijke punt van Mont Juïc, achter het Castell. Leuke plek om wat te drinken met een prachtig uitzicht.
In het weekend al vanaf 12.00 uur. ’s Avonds ook live muziek.


Sants

 

Sants

Ik hoor je denken: “Sants… ?!?”

Deze wijk is voornamelijk bekend vanwege het grote ondergrondse station dat eigenlijk het Centraal Station van Barcelona is, maar waar menig toerist boven de grond komt en denkt: “Is dit nu dat mooie Barcelona?”

Toch staan de ontwikkelingen hier ook niet stil…

Jardins de Sants

Het lijkt een beetje op de ‘High line’ in New york, alleen is het spoor hier nog in gebruik. Daarboven is in 2016 een zeer aangenaam wandelpark gecreëerd. Je kunt bij metrostation ‘Placa de Sants’ uitstappen en dan zie je het park al liggen. Er zijn fitnesstoestellen en een grote diversiteit aan planten en bankjes. Een zeer aangename plek die nog niet echt ontdekt is.

jardins de sants

Mercat de Sants

Vrijwel aan het begin van de Jardins de Sants zie je aan de linkerkant ook het oude gebouw van de ‘Mercat de Sants. Totaal niet toeristisch zoals de bekende “La Boqueria” in het centrum, maar wel een mooi aanbod aan producten.

mercat de sants

Metro: Placa de Sants rood (L1) en blauw (L5). (voor zowel de markt als de Jardins)


Gràcia

Gracia

Info volgt binnenkort.


Pedralbes/Sarrìa/Tibidabo/Horta

tibidabo-horta


Tibidabo

Bar Mirablau

Halverwege Tibidabo (Die berg met de kerk op de top die je zo vaak vanuit het centrum van Barcelona ziet) ligt bar ‘Mirablau’. Het zal je niet verbazen dat je hier echt een ge-wel-dig uitzicht hebt over de stad. Je kunt er komen via het treinstation Av. Tibidabo (L7) Dit is niet de gewone metro maar de FGC. de trein/metro vertrekt vanaf Placa Catalunya. Op Av. Tibidabo kun je een leuk oud trammetje nemen (Tram Blau) maar zeker in de vakantieperiode is die vaak vol. Je kunt ook lopen vanaf daar. Als je eenmaal boven bent, beloon je jezelf met een groot bier en het mooiste uitzicht over Barcelona…

Uitzicht vanaf Mirablau.
Uitzicht vanaf Mirablau.

Plaça Doctor Andreu,
Metro/FGC L7 : Av. Tibidabo


Horta

Parc del labyrint / Horta

In de wijk Horta (noordelijk in de stad) ligt een park met een mooi labyrint. Het park is rustig, de wijk Horta nog redelijk onontdekt. Daar vind je ook ‘carrer aiguafreda’ een oud straatje waar vroeger de wasvrouwtjes woonden de grote bassins zijn deels nog aanwezig (wasstraatje bij C. Granollers) Masias in c. Campoamor (eten bij can Cortada, eind v/d straat
Metro groen (3) halte Mundet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tips, Geschiedenis en Wetenswaardigheden