Uit eten

banner-uit-eten
Sitges is een gastronomisch paradijs. Er zijn restaurants in alle soorten en prijsklassen. Op Deze lijst van Tripadvisor staan er meer dan 200. Behalve in het centrum en aan de Paseo langs de zee, vind je ook veel restaurants aan het playa San Sebastian en in de jachthaven.

Spanjaarden eten laat. ’s Middags vanaf een uur of twee en ’s avonds vanaf een uur of negen, maar gezellig druk is het vaak pas rond tien uur.  Als je dat te laat vindt, is ’s middags eten dus een goed alternatief. Veel Spanjaarden eten in de middag hun hoofdmaaltijd. Op die manier kun je in de zomer de heetste uren van de dag op een aangename manier binnen doorbrengen.

Menú del dia

Het ‘Menú del dia’  is een geweldig fenomeen . Oorspronkelijk bedoeld voor werkenden die ’s middags niet thuis kunnen eten. Het menu is echter voor iedereen beschikbaar.

Je kunt meestal kiezen uit drie voor- en drie hoofdgerechten en enkele nagerechten.  Meestal hoort er een fles (of karafje) wijn bij en brood. En dat alles voor gemiddeld 10 tot 18 euro! In het weekend en in de avond hebben de meeste restaurant ook het menu,maar dan is het vaak wat duurder.

De prijs/kwaliteit verhouding is vaak goed, zeker bij de huisgemaakte (casera) gerechten. Maar verwacht geen uitgebreide maaltijd met side-dishes en dergelijke.

menu-del-dia

De keuze staat vaak op een bord bij de ingang, maar het is soms ook bij de menukaart gevoegd. Het is in ieder geval verstandig om al vooraf te kijken wat je wilt eten, waarbij het wel een beperking is dat het vaak alleen in het catalaans of spaans staat aangegeven.

Op de pagina spaanse gerechten (binnenkort toegevoegd aan deze site) vind je enkele veel voorkomende schotels.

terug naar boven

Enkele favoriete menurestaurants

Bonanza/Xavi (plaza Dr. Robert 2)
Bonanza en Xavi liggen naast de begraafplaats.  In de zomer is het een heerlijke plek om ’s middags buiten te eten op  het terras onder de naaldbomen. De kwaliteit van Bonzanza lijkt helaas wat achteruit te zijn gegaan, maar het er naast gelegen ‘Xavi’ is wat constanter in kwaliteit.  Als je bij het plein bent gewoon beide menu’s vergelijken en gaan zitten.

El Tambucho (Port Alegre 49 – Plays San Sebastian)
Heerlijke plek om buiten te eten met uitzicht op zee. Het uit vier gangen bestaande dagmenu is al jaren hetzelfde (o.a. Xato, boccerones, fiduea) maar het blijft heerlijk om het een of twee keer per jaar te doen.

Sevillia (carrer Espalter 13)
Zeer eenvoudig, maar gezellig menu-restaurant. Vooral in de middag erg druk. De huisgemaakte gerechten zijn vaak heerlijk.

Avondeten

Als je uitgebreid wilt eten (in de middag of avond) zijn de mogelijkheden zoals gezegd bijna oneindig.  Enkele suggesties waar je als bezoeker misschien niet zo snel terecht komt:

Bon Estar (carrer Parrelades 63)
Van oudsher een traditioneel restaurant waar veel locals komen. Na de verbouwing is het interieur wat meer van deze tijd. Het eten is altijd van geweldige kwaliteit. Goede plek om streekschotels te proberen.

Can Lauri Peix (Passeig del Port d’Aiguadolc, 49 – Jachthaven)
Populair visrestaurant in de jachthaven. Eten naast de boten. Goede kwaliteit; vaak goed bezet.

Costa Dorada (Carrer Port Alegre, 27 – Playa de San Sebastián)
Traditioneel restaurant. Goede plek om Paella te eten.

Nube sky bar (Avenida sofia, 12)
Nieuw restaurant/terras op het dak van hotel Avenida Sophia. Geweldig uitzicht en ook een mooie plek om wat te drinken.

Queenz restaurante (carrer Bonaire 17)
Restaurant naast de bar ‘Queenz’. Heerlijk eten en ook regelmatig dinnershows van goede kwaliteit.

Tapas

Tapas zijn altijd een goed alternatief voor een complete maaltijd. Sitges kent verschillende tapasbars waar je overdag of ’s avonds terecht kunt. Overdag (bij mooi weer) is ‘Port Allegre’ aan het Playa San Sebastian een heerlijke plek om te zitten.

foto-tapas

’s Avonds blijft Lizzaran – Eguzki in Carrer San Pau onze favoriet. Midden op de avond is het er altijd druk en er hangt een goede sfeer.

Het principe is simpel: Bij het bestellen van een drankje krijg je ook een bord. Op de bar staan verschillende ‘Pinxos’ (tapas met een stokje). Je neemt gewoon van de bar wat je lekker vindt. De stokjes laat je op je bord achter en bij het afrekenen worden deze geteld.

 

terug naar boven

Tips, Geschiedenis en Wetenswaardigheden