Overige plaatsen

banner-parc-garraf

Naast Sitges, Vilanova i La Geltru en de plaats Garraf, zijn er nog verschillende andere plaatsjes die interessant zijn om te bezoeken. Hoewel er bussen rijden, is het handig om hiervoor een auto te hebben.

Hieronder volgt informatie over:

  • Olivella
  • Olerdola
  • Castellet
  • Brugués

Olivella

Ten noorden van Sitges ligt Olivella. tegenwoordig is de gemeente redelijk groot met veel her-en-der verspreid liggende woonwijken. De oude kern van de gemeente is nog steeds klein en ligt nog steeds als een klein dorpje mooi in het omliggende landschap.

Doordat die kern mooi gelegen is in het landschap, kun je er (als je wilt) vanuit Sitges naartoe lopen in ongeveer 3 tot 4 uur. Zorg dat je wel een goede wandelkaart bij je hebt en wees je er van bewust dat de wandeling het doel is. Omdat de kern erg klein is, ben je daar ook snel uitgekeken.

In het centrum staat een klein romaans kerkje en een aantal oude huizen. Er is één restaurant in het centrum: ‘Can Gabriel’. Het is een aangename rustige plek om wat te eten. Je kunt bijvoorbeeld zo rond een uur of 10 starten met je wandeling en jezelf daarna in Olivella met een heerlijk maal belonen. Vanuit Olivella kun je met de bus weer terug naar Sitges.

Olivella

Kerk van Olivella

Palau Novella

Aan de weg van Olivella naar Port Ginestra/Casteldefels, ligt Palau Novella. Het is het landgoed van een rijk geworden ‘Cubano’ (zie geschiedenis Sitges) die hier een enorme villa liet neerzetten. Rondom het landgoed op de plantages (Plana Novella) werden wijnstokken geplant. Deze wijngaarden zijn eind 19e eeuw allemaal verdwenen vanwege de aantasting door ‘Druifluis’.  Novella bleef verlaten achter.

Sinds enkele decennia is het landgoed in gebruik als een Boeddhistisch klooster. Het klooster is te bezoeken (alleen rondleidingen) en er is ook een klein museum over de geschiedenis.

plana-novella

Palau Novella

terug naar boven

Olerdola

Olerdola (Net onder Vilafranca) is bijzonder vanwege een oude versterkte nederzetting die een paar kilometer buiten het huidige plaatsje ligt. De nederzetting stamt  deels uit Bronstijd en de Iberische tijd (8e tot de 4e eeuw voor Christus); deels uit de Romeinse tijd en deels uit de Middeleeuwen (10e -12e eeuw).

Je komt binnen via een poort in een oude Romeinse verdedingsmuur met verdegingstorens. Op het terrein liggen onder andere resten van huizen en straten uit de verschillende perioden, een steengroeve, een oude kelder die als watervergaarbak diende, uitkijktorens, graftombes en een romaanse kapel.

Meer informatie is te vinden op de website van het Museu d’Arqueologia de Catalunya.

Olerdola

Romeinse muur in Olerdola

Olerdola-kapel

Kapel Sant Miquel in Olerdola

terug naar boven

Castellet i la Gornal

Achter Vilanova i La Geltru, richting l’Arboc, ligt aan de straat BV-2115  het pitoreske dorpje Castellet. Het is prachtig gelegen op een heuvel bij een stuwmeer.  Bij het plaatsje staat een mooi kasteel dat in de loop van de eeuwen diverse keren is verbouwd en in veel verschillende handen geweest.

Het kasteel is strategisch gelegen en heeft ook een functie gehad bij de verdediging tegen de Mohammedanen uit Andalusië, ten tijde van het Kalifaat van Cordoba (rond het jaar 800).

In de 19e eeuw was er niet veel meer van over dan een ruïne, waarna het geheel werd herbouwd met verschillende neo-gotische elementen. Het kasteel is te bezoeken, maar alleen via een begeleide tour.

Castellet

Castellet i la Gornal

terug naar boven

Brugués

Het dorpje Bruguès ligt aan de straat BV 2041 tussen de grotere plaatsen Gavà en Begues. Het mooiste aan Brugués is de omgeving. Als je vanuit Gavà komt, klimt de weg vrij snel steil naar boven en kom je in een rotsachtig landschap met een intense rode gloed. Je kunt de auto neerzetten bij de kapel (Ermita de Mare de Déu de Bruguès). Deze ligt vanuit Gavà gezien aan de linkerkant van de weg. Je rijdt er snel voorbij.

kapel-bruguers
de kapel ‘Mare de Déu de Brugues’

Van daaruit kun je een wandeling maken naar de ruïnes van het oude kasteel Eramprunya. Het kasteel ligt op een 438 meter hoge rots, hoog boven de ermita. Boven heb je een geweldig uitzicht over de regio en de zee. 

Geen wonder dus dat men juist hier rond het jaar 950 dit fort bouwde. Het diende als bescherming van de graafschap Barcelona tegen invallen van de Mohammedanen uit Andalusië. In de hele regio zijn in die tijd versterkingen gebouwd tegen het steeds verder uitbreidende Kalifaat ‘Al-Andalus’.

rotsen-bruguersUitzicht vanaf de bergen van Brugués over zee

Tijdens een burgeroorlog in Catalunya in 1469 raakt het kasteel zwaar beschadigd en daarna raakte het geheel in verval.

Zorg dat je stevige schoenen aan hebt als je aan de wandeling begint. De afstand is weliswaar kort, maar je klimt stevig.

terug naar boven

Tips, Geschiedenis en Wetenswaardigheden