¡Fiesta! Alle belangrijke feesten in Sitges

fiesta

“Siempre hay fiesta in Sitges…”

… Dat zeggen de Sitgetanen vaak zelf: In Sitges is het altijd feest.

De plaats leeft van het ene evenement naar het andere. De oorspronkelijke feesten gaan vaak gepaard met traditionele Catalaanse muziek, parades of processies en met het ‘bouwen’ van Castells (menselijke torens). Tijdens de belangrijkste feesten is er ‘s avonds is een spectaculair vuurwerk boven de kerk en het strand.

Naast de traditionele feestdagen is er dan ook nog het oogstfeest, een filmfestival, de auto-rally, muziekfestivals, de gaypride, een patchworkfestival etc. etc.

Hieronder volgt een (lang niet volledige) opsomming van de verschillende feesten die in Sitges worden gehouden, maar vaak ook op andere plaatsen in Catalunya of Spanje… !Fiesta!

Reyes Magos (6 januari)

Drie Koningen (Reyes Magos) vormt in Spanje de afsluiting van de kerstperiode. In de avond van 5 op 6 januari is er een veel plaatsen een optocht waarin de Drie Koningen in processie door de stad gaan. De volgende ochtend is voor de Spaanse kinderen het hoogtepunt van kerstmis, want dan krijgen ze de cadeaus die de koningen voor hen hebben meegebracht. De koningen zijn voor de spaanse kinderen dus belangrijker dan de kerstman.

terug naar boven

Carnaval (februari / maart)

Het Carnaval in Sitges is – tijdens de evenementen – spectaculair en druk. Het is een kleinschalige mix van Rio en Maastricht met veel gezelligheid en dans in de straten. Er zijn twee parades die pas ‘s avonds worden gehouden. De eerste is op zondagavond en de tweede op dinsdagavond. Tijdens die parades zijn er soms meer dan honderdduizend bezoekers de stad. Ook de zaterdagavond is druk.

Carnaval

Buiten de optochten en de openings- en sluitingsceremonie gaat het leven in de stad (zeker overdag) gewoon zijn gang en merk je niet zo heel veel van het carnaval.Op Aswoensdag vindt de crematie van Koning Carnaval plaats. Dit gaat gepaard met het grillen van sardines en een stoet naar het strand of naar La Punta; dat verschilt per jaar. Verschillende vrouwen zijn dan uitbundig als weduwen uitgedost. Een gebruik dat de drag queens graag overnamen.Carnaval is altijd 6 weken voor pasen, meestal eind februari.

Old-timer race (maart)

Elk jaar vindt in maart de oldtimer-race plaats van Barcelona naar Sitges. Het is een ralley die in auto’s en kledij uit de jaren twintig wordt verreden. Elk jaar weer een populair evenement voor de Sitgetanen.Meestal in de tweede helft van maart. (http://www.rallyesitges.com/)

rode-en-blauwe-auto

San Jordi (23 april)

Op de dag van San Jordi geven mannen een roos aan hun geliefden. Omgekeerd krijgen de mannen vaak een boek van hun vrouw of vriendin. Het is de Catalaanse variant van Valentijnsdag. Het gebruik om boeken te geven is ontstaan omdat op 23 april zowel Cervantes als Shakespeare is gestorven.In de straten van Barcelona vind je op die dag veel kraampjes waarin boeken of rozen verkocht worden. Ook worden er op die dag veel boekpresentaties gehouden.

terug naar boven

Corpus Christi (mei / juni)

Tien dagen na Pinksteren wordt Corpus Christi gevierd. Tijdens Corpus Christi wordt herdacht dat Christus zich voor het eerst in de gedaante van brood en wijn aan de apostelen toonde.In Sitges wordt dat gevierd met enorme bloementapijten op de smalle straatjes van het centrum. Dit is altijd op de tweede zondag na Pinksteren. Er zijn competities tussen de verschillende straten en op het eind gaat er een processie over het bloementapijt.Een intrigerend onderdeel van het feest is ‘l’ou com balla’ (het dansende ei). Op een waterstraal uit een fontein ‘danst’ een leeg geblazen ei. Het lijkt of het ei vast zit aan de waterstraal. In Sitges is dit fenomeen te zien op de fontein in de binnenplaats van het Palau Maricel.In Barcelona op de fontein van de kruisgang naast de kathedraal.

corpus-christi

Gaypride Sitges (medio juni)

Sinds 2013 wordt de Gaypride van Sitges in juni gehouden. Er is uiteraard een parade en er zijn veel feesten en optredens. De meeste vinden plaats op de paseo aan de zee. De straten rond placa Industira (Juan Tarrida, primer de majo, Mont Roig) zijn overvol en de meeste clubs en bars ook. (http://www.gaysitgespride.com/)

gaypride

San Juan (23 juni)

Het feest van San Juan vindt plaats op 23 juni. Het gaat gepaard met veel vuurwerk en Cava in de straten. Voor de Sitgetanen is het eigenlijk de start van het zomerseizoen. Het vuurwerk en kabaal kan de hele nacht doorgaan.Veel jongeren trekken in deze nacht naar de stranden om te eten en te feesten.

terug naar boven

Festa Major (rond 24 augustus)

Zoals de naam eigenlijk al aangeeft, is dit het belangrijkste feest in Sitges. Het feest is gewijd aan een van de twee patroonheiligen van Sitges, Sint Bartholemeus (San Bartemeu). Zijn naamdag is op 24 augustus) en de feestelijkheden vinden altijd plaats in de week rond die datum.Het fiesta mayor – of festa major in het Catalaans) bestaat uit folkoristische parades en processies met typisch Catalaanse muziek en dansgroepen. In die processies worden ‘Los Gigantes’ (De reuzen) mee gedragen. Dit zijn poppen die een koning, koningin, en een moorse koning en koningin voorstellen. Deze reuzenpoppen vind je in meerdere plaatsen in Spanje (en daarbuiten) maar in Sitges worden ze ook vaak vergezeld door ‘Los Cubanos’ ; Deze reuzen zijn wat kleiner en stellen de rijk geworden re-migranten voor die rond de eeuwwisseling weer terugkwamen naar Sitges.

43-castell 41-el_drac

Tijdens de feestperiode (een kleine week) worden Castels gebouwd (menselijke torens), Men danst Sardana’s en er wordt veel vuurwerk afgestoken tijdens de parades, zogenaamd om demonen te verjagen, en er gaat ook een ‘vuurspuwende draak’ mee. Het gaat er spectaculair, oorverdovend en soms angstaanjagend vurig aan toe. Winkeliers barricaderen hun etalageramen en het is niet verstandig om in goede kleren deze optochten bij te wonen. Er is een goede kans dat je kleren na afloop vol brandgaatjes zitten…

Het vuurwerk dat boven (en op!) de kerk en boven zee wordt afgestoken is spectaculair en groots. Het wordt door duizenden mensen bezocht die allemaal een mooi plaatsje op de boulevard of op de golfbrekers zoeken. Meestal begint het vuurwerk zo tegen elf uur, maar wees er vroeg bij voor goede plek.

Elke plaats en stad in Spanje heeft wel een fiësta mayor, maar de Generalitat (de regering van Catalunya) heeft het festa major van Sitges aangewezen als zijnde van nationaal belang voor Catalunya. (http://www.sitgesfestamajor.cat/)

terug naar boven

Bearsweek (september)

In 2001 is Sitges gestart met de bearsweek. Een soort gaypride maar dan voor de zogenaamde ‘beren’ (beren is de benaming voor behaarde, stevige gays). Inmiddels is de bearsweek van Sitges een van de grootste bearsweek-festivals. Het vindt plaats in de straten rond Juan Tarrida en Bonaire en op de Paseo naast de zee wordt een ‘bears-village’ gebouwd waar verschillende optredens zijn.

bearsweek

terug naar boven

Festa de La Verema (september)

Sinds 1961 heeft Sitges een eigen oogstfeest: La Verema. Tijdens dit festival kan men wijnen uit de streek proeven en verschillende gerechten eten.Het feest wordt gehouden op de paseo, onder de kerk.Tijdens dit festival wordt ook de ‘Pubilla’ van Sitges gekozen. Dit is een soort miss-verkiezing, maar dan traditioneel.veremaDe winnares krijgt haar eigen gewicht mee in wijn; ze wordt daarvoor publiekelijk op een balans gewogen. De pubilla van Sitges strijdt later mee voor de titel publlia van Catalunya. Het stampen van de druiven en de in werking stelling van de ‘wijnfontijn’, vormen ook een vast onderdeel van het feest.

terug naar boven

11 september (La diada)

11 september is de nationale feestdag in Catalunya. Eigenlijk is het een vreemde dag want op die dag wordt herdacht dat Catulunya zijn onafhankelijkheid verloor tijdens de successie-oorlog. Deze ontstond toen Carlos II overleed. Catalunya steunde de Habsburgers in de strijd om de troonsopvolging in Spanje. De rest van Spanje steunde de Bourbons.Toen de strijd uiteindelijk door de Bourbons gewonnen werd (11 september 1714), verloor Catalunya veel van zijn vrijheden. Felipe V werd de nieuwe koning en schafte (voor enige tijd) alle vormen van zelfbestuur voor Catalunya af.la-diadaDe laatste jaren neemt de belangstelling voor de ‘diada’ toe, omdat veel Catalanen graag weer onafhankelijk willen zijn. Vooral rond die datum zie je vaak de Catalaanse vlag, met ster, aan de gevels en balkons hangen. Deze variant van de vlag wordt gebruikt door mensen die Catalunya graag willen afscheiden van de rest van Spanje.

terug naar boven

Santa Tecla (rond 20 september)

In de derde week van September wordt het feest van Santa Tecla gehouden. Santa Tecla is de tweede schutspatroon van de stad. Eigenlijk wordt het fiesta mayor dan weer overgedaan. Er zijn opnieuw processies met de draak en veel vuur, en ook ‘Los Gigantes’ doen weer mee. De castells (menselijke torens) worden weer gebouwd, de Sardanas weer gedanst en ook dit feest wordt afgesloten met een spectalair vuurwerk boven de kerk en zee.45-rey_reina

Sitges Fantasy Filmfestival (oktober)

Het fantasy filmfestival van Sitges is bekend. Van over de hele wereld komen mensen hier speciaal voor naartoe. Tijdens dit tiendaagse festival dat voornamelijk in en rond het Melia hotel plaats vindt worden vele films vertoond.filmfestivalEen relatief nieuw item tijdens het filmfestival dat jaarlijks terugkeert in het centrum van Sitges, is de zogenaamde ‘Zombie Walk’. (http://sitgesfilmfestival.com/eng)

terug naar boven

Allerheiligen (1 november)

In veel latijnse landen wordt Allerheiligen en Allerzielen (2 november) uitgebreid herdacht. De begraafplaatsen stromen vol met mensen die de overledenen willen herdenken.Op veel begraafplaatsen, dus ook in Sitges wordt muziek gemaakt en de graven veranderen in een bloemenzee.begraafplaats

terug naar boven

Tips, Geschiedenis en Wetenswaardigheden