Sitges: cultuur, feesten, strand en natuur

sitges-paseo

Sitges is een klein stadje met zo’n 30.000 inwoners, ongeveer 35 kilometer onder Barcelona. Rond het fin de siecle werd de plaats populair onder kunstenaars en de rijke bourgeoisie van Barcelona. Sitges is open, tolerant en soms een beetje kosmopolitisch, maar zeker ook traditioneel. De eigen bevolking koestert namelijk nog steeds de oorspronkelijke feesten zoals het fiesta mayor. Die mix pakt verrassend goed uit.

 

Van oudsher komen de Catalanen en Spanjaarden hier graag.  Vanaf de jaren zestig kwamen daar de toeristen bij en de buitenlanders die zich hier vanwege het aangename (leef)klimaat gingen vestigen. Al deze bezoekers en de Sitgetanen zelf, feesten graag – en veel – in de straten en in de talrijke clubs en discotheken. Sitges is daarbij bijzonder omdat toeristen, bewoners, expats, gays, ouderen en gezinnen vaak op dezelfde plaatsen komen.

Het lijkt of er altijd veel te doen is, maar vooral in de wintermaanden is het doordeweeks vaak erg rustig. Alleen tijdens zonnige weekenden zijn er dan veel dagjesmensen die hier komen flaneren en eten. Het is dus een plaats met twee gezichten.

Tips, Geschiedenis en Wetenswaardigheden