Parc del Garraf

parc-garraf

Sitges wordt en oosten en ten noorden omgeven door het Parc del Garraf. Een mooi nationaal park met ruige natuurgebieden dat zich prima leent voor lange wandelingen of voor mountainbiking.

Het Parc del Garraf is verreweg het grootste in de omgeving, maar daarnaast liggen noordwestelijk ook de kleinere natuurparken d’Olérdola en het Parc del Foix.

kaart van het parc El Garraf

Naast de ruige natuur, heeft het natuurpark ook mooie plaatsjes als Olivella, Garraf, Castellet en buitenhuizen zoals palau Novella en La Pleta.

Voor de meeste excursies in dit gebied is een auto wel erg gemakkelijk, maar er zijn ook verschillende plaatsen waar je met de trein of de bus kunt komen.

Landschap

Voor een natuurgebied dat zó dicht bij Barcelona ligt, is het verbazend hoe leeg het landschap eigenlijk is. Er zijn uiteraard bomen en bossen, maar een groot deel bestaat uit lage begroeiing en rotsachtige landschappen. Het lijkt alsof hier eeuwenlang weinig is veranderd, maar dat is slechts schijn. Tot in de 19e eeuw was een groot deel van het gebied bewoond en gecultiveerd ; voor een groot deel bestond die cultivatie uit wijngaarden. Deze werden echter in die tijd massaal aangetast door druifluis. De bevolking verarmde en trok naar de kust en naar Barcelona. Het lege landschap is dus nog maar ruim 100 jaar oud.

 Wandelen door het Parc del Garraf

Wandelingen

Vanuit Sitges is het gebied goed te verkennen en te bewandelen. Je kunt bijvoorbeeld naar Olivella wandelen (ongeveer 4 uur). Een andere mooie (maar relatief zwaardere) wandeling is van het plaatsje Garraf naar Sitges. Deze duurt ongeveer 6 uur omdat je ook over bergen moet klimmen en klauteren.

Vanuit Olivella kun je weer met de bus naar Sitges. Je kunt met de trein naar Garraf, of andersom natuurlijk.

Voor de wandelingen is wel een gedetailleerde wandelkaart nodig. De tourist information in Sitges kan je vreemd genoeg niet echt helpen. Als je daar zegt dat je naar Olivella wilt lopen, kijken ze je aan met een mengeling van shock en medelijden… 🙂

We hebben goede ervaringen met deze: Wandelkaart Parc Naturel Massif de Garraf (noordoost Spanje) | Editorial Alpina (isbn – 9788480906937). Zwerver verkoopt deze kaart online.

Tips, Geschiedenis en Wetenswaardigheden