Port de Sitges, de jachthaven

haven-banner2

De Catalanen weten het wel; de meeste toeristen niet… In de jachthaven van Sitges ( Port de Sitges – of Port de Aiguadolc ) kan het zeer aangenaam zijn.

Vanaf ‘La Punta’ bij de kerk zijn in de verte de masten van de jachten in de haven al zichtbaar. Het is vanuit het centrum ongeveer een kwartiertje lopen langs de zee. Na het strand van Balmins loop je een kronkelige trap af die naar een smal, weinig uitnodigend, gangetje leidt, maar daarna ben je in de jachthaven met al z’n restaurants, cafés en uiteraard dure – en minder dure – jachten en auto’s.

20-jachthaven

De haven is eind jaren 70 aangelegd. Bij de haven hoort ook een wijkje dat is opgezet als een oud Spaans vissersdorpje met smalle straatjes, en pleintjes. De meeste huizen in de wijk zijn klein. Oorspronkelijk waren ze veelal bedoeld als pied-a-terre voor eigenaren van de jachten in de haven. Nu zijn veel huizen als tweede woning in gebruik, hoewel er ook permanente bewoning is.

terug naar boven

pleintje-aiguadolc carrer-llaguts
Pleintje in Aiguadolc Straatje in Aiguadolc

Restaurants

In Catalunya zijn de restaurants in de haven bekend en geliefd. De visrestaurants zijn over het algemeen iets duurder maar ze zijn ook erg goed. ‘Can Laury’ bijvoorbeeld en ‘La Taverna del Port’. Algemene restaurants zoals ‘Magoa’ en ‘Pizzeria del port’ zijn wat voordeliger.

Clubs/Cafés

Eten is belangrijk in de haven, maar je kunt er ook clubben, of gewoon lekker wat drinken aan het water. Bij El Chiringuito bijvoorbeeld.

haven-banner

Later op de avond kun je onder andere bij Nirvana loungen met cocktails.

Een beetje verstopt, helemaal achter de werkplaats voor jachten, vind je de toegang tot Sweet Pacha; onderdeel van de bekende club-keten Pacha. Boven kun je heerlijk eten met uitzicht over de haven en de bergen en beneden is de club waar je daarna kunt blijven hangen tot het ontbijt in je hotel weer geserveerd wordt.

Wanneer te bezoeken?

In de eerste alinea staat al: “kan het zeer aangenaam zijn”. Overdag, tot etenstijd, is het er rustig.  Vanaf ± 14.00 tot ± 17.00 en ’s avonds na 20.00 uur is het drukker. Vooral buiten het toeristische seizoen is het buiten deze tijden rustig.

port-avond

Concerts de Mitjanit

In de zomer biedt de haven geregeld concerten en optredens.
Tijdens de ‘Concerts de Mitjanit’ zijn er verschillende concerten met lichte of klassieke muziek. Een deel van de optredens is gratis. De gratis concerten zijn meestal bij ‘de Capitania (het witte torentje).

De andere optredens zijn helemaal aan het eind van de pier, daar waar de jachten de haven binnenkomen. Deze optredens zijn meestal met entreegeld.

terug naar boven

Tips, Geschiedenis en Wetenswaardigheden