Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

11 september herdenking, La Diada

11 september, 2022

Op 11 september (La Diada) wordt herdacht dat Catalunya definitief zijn onafhankelijkheid verloor en helemaal werd ingelijfd bij Spanje (1714)
Op veel plaatsen in Catalunya zijn herdenkingen, worden er bloemen gelegd bij monumenten die met Catalunya te maken hebben.

In Sitges is dat het geval bij het standbeeld van Dr. Robert. Hij was voorvechter voor onafhankelijkheid en zijn voorouders kwamen uit Sitges.
De ceremonie bij het standbeeld naast het gemeentehuis begint om 11 uur. Men start dan met ‘Het lied van de Catalaanse vlag’ (Cant de Senyera). Daarna worden er door instanties, burgers en politieke partijen bloemen gelegd bij het standbeeld.

’s Avonds om 20.00 worden er Sardanas gedanst op het plein Cap de la Vila.

De laatste jaren worden er op 11 september steeds vaker grote demonstraties gehouden om de onafhankelijkheid weer terug te eisen. De Estrellada (Catalaanse vlag met revolutionaire ster zoals de vlag van Cuba) zie vooral op deze dag veel in het straatbeeld.

Lees meer over Doctor Robert

Lees meer over de Onafhankelijkheidsstrijd bij de geschiedenis van Catalunya. Daaruit blijkt dat de onafhankelijkheid al een eeuwenoude wens is, en niet iets dat uit het tijdperk van Franco stamt.

la-diada

Gegevens

Datum:
11 september, 2022