Wie is toch de man die jaarlijks het vuurwerk verzorgt in Sitges?

Over een week viert Sitges weer het feest van Santa Tecla. Dit feest wordt net als het festa major in augustus, al decennia lang met een groots en spectaculair vuurwerk ingeluid. Dat vuurwerk wordt vaak door meer dan honderdduizend mensen bekeken en is befaamd in heel Catalonië. Er bestaat ook een bijzondere band tussen het bedrijf dat dit vuurwerk verzorgt en Sitges.

Door wie wordt dit vuurwerk verzorgd? En hoe komt het dat juist in Sitges zoveel nieuwe vuurwerk uitingen worden getoond?

Sitges heeft deze vuurwerkspektakels voornamelijk te danken aan één man: Isidre Pañella i Virella. Deze vuurwerktechnicus is in 1938 in Sitges geboren en in de jaren ’60 kwam hij werken bij het vuurwerkbedrijf Igual. Dit vuurwerkbedrijf is al in 1880 opgericht en het heeft internationaal verschillende grote vuurwerkspektakels op zijn naam staan. Isidre Pañella werd “art director” bij dit bedrijf en hij heeft in die functie vele vernieuwingen op vuurwerkgebied bedacht.

Als ‘Sitgetaan’ is Isidre Pañella een samenwerking met de gemeente Sitges aangegaan om hier jaarlijks de noviteiten van de firma te demonstreren tijdens het vuurwerk dat ook toen al werd georganiseerd tijdens de feesten. Het bedrijf kon vervolgens internationale relaties en geïnteresseerden uitnodigen om ze de nieuwste ontwikkelingen te tonen. Het vuurwerk van Sitges werd hiermee een soort ‘etalage’ voor het bedrijf Igual fireworks. De vuurwerkuitingen werden vervolgens elders getoond, bijvoorbeeld bij de Olympische spelen van Barcelona (1992) Athene (2004) en Londen (2012), de FIFA worldcup in Brazilië (2014) of de Europese spelen in Bakoe (2015)

Inmiddels is Isidre Pañella gepensioneerd, maar hij is nog wel als adviseur verbonden aan de vuurwerkshows in Sitges. Hij is inmiddels een soort van ere-burger van Sitges en heeft op de plaça dels Artistes (plein van de artiesten) een eigen plaquette gekregen te midden van alle andere kunstenaars en artiesten die uit Sitges komen of een sterke band met de plaats hebben. Het plein is overigens niet meer dan een parkeerplaats naast het oude slachthuis (escorxador) van Sitges.

De vuurwerkshows in Sitges duren een klein half uurtje en ze beginnen meestal om 23.00 uur.

Het vuurwerk wordt op de kerk gemonteerd, op het plein en de trap voor de kerk, de grote golfbreker in het verlengde van de trap en ook op boten in zee, en de op de volgende golfbreker. De totale lengte van de vuurwerkopstelling bedraagt soms zo’n 500 meter en zoals gezegd komen er tussen de 100.000 en 200.000 duizend mensen op af.

Mij is ook wel eens gevraagd of ik wist hoeveel zo’n vuurwerkshow nu kost. Daar ben ik nog niet achter gekomen, maar als ik zo rond kijk op internet hoeveel een gemiddelde grote vuurwerkshow kost, denk ik dat het niet raar is om te veronderstellen als elke bezoeker van het vuurwerk een euro zou doneren, de kosten van het vuurwerk gedekt zullen zijn…

Als je dus op 23 augustus of op 22 september in Sitges bent, zorg er dan voor dat je tegen 23.00 uur aan zee staat of op het strand zit. De shows zijn werkelijk overweldigend.

Update oktober 2018:
Helaas is Isidre Pañella op 21 oktober 2018 overleden op 80 jarige leeftijd

(Isidre Pañella i Virella en zijn plaquette)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.