Het monument voor Dr. Benapres

Veel toeristen (en ook de Sitgetanen zelf) vinden het heerlijk om op een mooie zondagmiddag of op een heerlijke avond de Passeig af te lopen richting Terramar. Halverwege die wandelboulevard, zien zij dan ter hoogte van het Best Western Hotel Subur Maritim, een bijzonder monument.

benapres

Het ziet er eerder uit als een restant van een oud verdedigingswerk, dan als monument. De meeste toeristen hebben geen idee wat het is (en waarschijnlijk veel Sitgetanen ook niet meer), maar het betreft een monument in modernistische stijl ter herinnering aan Doctor Gaietà Benapres.

Het is een soort obelisk met begroeiing. Deze begroeiing is geen teken van verval, maar is gepland en was ook al bij de oprichting aanwezig. Voorop zit een reliëf met de tekst ‘Van Sitges voor Doctor Benaprès, 1848 – 1907′

Gaietà Benaprès is in 1870 afgestudeerd als arts en voerde in Sitges praktijk als arts en chirurg. Hij was geliefd bij de Sitgetanen. Naast arts was hij ook betrokken bij verschillende culturele initiatieven. Zo was hij een van de grondleggers van de openbare bibliotheek van Sitges, achter het stadhuis.

Als arts was hij een pionier op het gebied van vaccinatieprogramma’s en hij voerde daarmee een succesvolle strijd om de ziekte tyfus uit te roeien.

inauguratie-benapres
Foto van de inauguratie in 1916 uit l’Eco de Sitges.

Het eenvoudige monument is ontworpen door Enric Casanovas en het is in 1916 tot stand gekomen doordat mensen konden participeren via een openbare inschrijving. De officiële inauguratie was tijdens het Festa major in augustus.

In 1929 is het gesloopt en is het in een iets groter formaat weer teruggeplaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.