Onafhankelijkheid wint verkiezingen in Catalonië

catalunya

Tijdens de regionale verkiezingen afgelopen zondag, hebben de partijen die voor onafhankelijkheid van Catalunya zijn, de verkiezingen gewonnen.

De partijencoalitie JxSÍ (Junts pel sí -Samen voor ja) onder leiding van zittend premier Artur Másheeft 62 van de 135 zetels gewonnen en de CUP(Candidatura d’Unitat Popular) heeft 10 zetels gewonnen. Deze uiterst linkse partij heeft aangegeven samen met JxSÍ te willen optrekken voor een onafhankelijk Catalonië, maar de eerste scheuren lijken nu al zichtbaar omdat CUP heeft aangegeven dat deze partij nooit Artur Más als president van een onafhankelijk Catalunya zal accepteren vanwege zijn betrokkenheid bij verschillende corruptieschandalen. Ideologisch staan CUP en Junts pel Sí ook behoorlijk ver uit elkaar.

Geen absolute meerderheid in stemmen

Overigens hebben de partijen die onafhankelijk willen worden wel de verkiezingen gewonnen, maar hebben zij in absolute zin niet de meeste stemmen gekregen. Dat komt door het districtenstelsel. Dun bevolkte gebieden hebben daarmee in verhouding meer stemmen dan het dichtbevolkte gebied rond Barcelona. Zoals het er nu uitziet, is 47% van de stemmen naar de onafhankelijkheid-strevers gegaan.Daarmee hebben zij dus geen mandaat om een onafhankelijkheid voor te bereiden.

In Sitges hebben JxSÍ en CUP samen de helft van het aantal stemmen gehaald.

Het onafhankelijkheidsstreven van Catalunya is overigens niet iets van de laatste jaren of decennia, hoewel de politiek van Rajoy de wens wel versterkt heeft. Lees hier meer over de geschiedenis van Catalunya en zie dat de wens voor meer onafhankelijkheid al sinds de 15e eeuw leeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.