Sitges zonder Palmbomen???

De hoge palm die tussen de kerk en het stadhuis van Sitges stond (en nog steeds deel uitmaakt van mijn homepage-afbeelding) is gesneuveld door een storm, net als enkele ander palmbomen op de passeig langs het strand. Dit is jammer, maar het gebeurt wel eens. Een groter gevaar voor de palmen van Sitges vormt een kevertje dat gezonde palmen van binnenuit helemaal opvreet.

Heeft Sitges over enkele jaren nog wel palmbomen?

rode palmkever

De plaag van de Rode Palmkever is in Spanje in de jaren negentig begonnen in de regio Valencia. Daar zijn vele palmbomen slachtoffer geworden van de “Rhynchophorus ferrugineus”; ofwel: de “Rode Palmkever”. Deze kever komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, maar is door de handel in Palmbomen overal in de wereld verspreid, dus ook in Spanje.  Inmiddels is de kever, die een paar centimeter groot kan worden, in alle kustgebieden van Spanje actief.

De kever zelf is niet eens zo heel schadelijk, maar de larven des te meer. Een vrouwtjeskever zet haar larven af bij jonge scheuten van de palm of bij al beschadigde delen van de palm. Vandaaruit kunnen de larven zich gemakkelijk ingraven in het hout van de palm. In de stam wordt vervolgens een heel gangenstelsel gegraven. De bladeren worden vervolgens geel en dan is de palm al niet meer te redden. Uiteindelijk gaan de bladeren hangen en is de palm dood. Als je aan de buitenkant ziet dat er iets met de palm aan de hand is,  is herstel al niet meer mogelijk.

Inmiddels is de Rode Palmkever het meest schadelijke insect en lijkt hij vooral een voorkeur te hebben van de palmboomsoorten die het populairst zijn aan de kust: de Phoenix palmen zoals de Phoenix Canariensis en de Phoenix dactyilera.

aangetaste palm

Het bestrijden is moeilijk. Eigenlijk is alleen van binnen te controleren of een boom is aangetast en daarvoor moet je in het hout zagen. Bestrijdingsmiddelen hebben helaas nog weinig effect. Het meest effectief is het tegengaan van de verspreiding van de volwassen kevers door die te vangen en te elimineren. Dat is echter ook lastig om een volwassen kever zo’n 7 kilometer in vier dagen kan afleggen.

Schroom dus niet om zo’n rode kever te vertrappen als je er een ziet lopen op weg naar een nieuw slachtoffer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.