Nieuw college en een nieuwe burgemeester geïnstalleerd in Sitges

Aurora Carbonell (1966) is in juni 2019 geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van Sitges. Zij volgt Miquel Forns op die deze functie tot dan toe vervulde.

installatie van Aurora Carbonell

Aurora Carbonell is geboren in Sitges en ze komt uit een familie die altijd in de toeristische sector heeft gewerkt. De afgelopen 4 jaar was zij de rechterhand van de vorige burgemeester Miquel Forns.

De partij van van Aurora Carbonell (Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) is de grootste geworden bij de gemeenteraadsverkiezingen van 23 mei. Uit die verkiezingsuitslag blijkt dat Sitges voornamelijk progressief links is en daarom zet het nieuwe college vooral in op sociaal, ecologisch en feministisch beleid. Het republikeinse credo ‘Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap’ zal hoog in het vaandel staan van het nieuwe bestuur.

ERC is dan weliswaar de grootste partij geworden, maar omdat de verkiezingsuitslag behoorlijk gefragmenteerd is, staat het college open voor samenwerking met iedereen die goede ideeën heeft en iets wil betekenen voor Sitges. Het bestuur staat daarbij ook maximale transparantie voor ogen om een zo groot mogelijk vertrouwen bij de bevolking te genereren.

Hieronder volgen een paar punten uit het actieplan voor de komende periode, waar vooral bezoekers en toeristen mee te maken krijgen:

Wonen:

 • Stimuleren van betaalbare en sociale huurwoningen voor de inwoners zodat de inwoners hier kunnen blijven wonen
 • Strengere handhaving en controles op woningen die zonder vergunning verhuurd worden aan toeristen.
 • Het OAC – ofwel – ’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (een soort stadskantoor voor burgers) dient personeel te hebben dat in staat is om bewoners en bezoekers in verschillende talen te woord te staan. De processen voor alle burgers om zaken te regelen met de gemeente moeten vereenvoudigd worden.

Openbare ruimte

 • Verbeteren van de schoonmaak van de openbare ruimte
 • Zoveel mogelijk autoluw en -vrij maken van het plein bij La Fragatta en de oude binnenstad
 • Proberen om de zone-indeling voor de trein en de bussen te veranderen zodat heel Barcelona binnen twee zones komt te liggen. Nu moet voor bepaalde gedeeltes van Barcelona nog door 3 zones worden gereisd.
 • Bevorderen van het tolvrij maken van de C-32 (de snelweg met de tunnels richting Barcelona)

Gezondheidszorg

 • Werken aan de opening van een hulppost in Sitges voor Eerste Hulp Bij Ongelukken, een zogenaamde CAP 24h.

Toerisme en Economie

 • Het versterken en promoten van van Sitges als geschikte plaats voor watersport(toerisme).
 • Bevorderen van duurzaam toerisme en zoeken naar alternatieven voor het zon- en strandtoerisme zodat er het hele jaar door (duurzame) toeristische activiteit is (zowel op het gebied van sport, cultuur en natuur en erfgoed)
 • Aantrekken van nieuwe economische initiatieven, voornamelijk op het gebied van nieuwe technologie, sporttoerisme en cultuur.
 • Promoten van de locale en streekproducten en het beschermen van winkels die specifieke en bijzondere producten verkopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.